Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Μηνύματα - Heaven

Σελίδες: [1] 2
1
Τι θα φάμε / Γεμιστά κρεμμυδάκια
« στις: 15 Σεπτεμβρίου, 2008, 12:42:30 πμ »
Γεμιστά κρεμμυδάκια

Υλικά

2 κιλά γλυκά κρεμμύδια
1 κιλό κιμά
1/4 φλιτζανιού κρεμμύδι τριμμένο
1/2 φλιτζάνι ρύζι
1 φλιτζάνι ντοματοχυμό ή πιπεροσαλάτα
1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κουτ. αλάτι
1/2 φλιτζάνι λάδι
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
Αυγολέμονο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε κάθετα από τη μία πλευρά, από πάνω μέχρι κάτω και μέχρι την καρδιά. Βράζουμε σε αρκετό νερό για 15 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα χωρίζουμε σε φύλλα. Βάζουμε μία κουταλιά από τη γέμιση σε κάθε φύλλο κρεμμυδιού και το τυλίγουμε. Τοποθετούμε τα τυλιγμένα κρεμμυδάκια σε πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό και βούτυρο σε κομματάκια. Σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.
Για τη γέμιση:
Σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι σε λάδι και κατόπιν ρίχνουμε τον κιμά και σοτάρουμε για άλλα 10 λεπτά. Προσθέτουμε ντοματοχυμό, το αλάτι και μαγειρεύουμε 10 λεπτά ακόμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Φτιάξτε αυγολέμονο, περιχύστε τα κρεμμύδια και πασπαλίστε με λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο

2
Τι θα φάμε / Βιταλιά
« στις: 15 Σεπτεμβρίου, 2008, 12:38:43 πμ »
Βιταλιά

Υλικά
½ φλυτζάνι λάδι
½ φλυτζάνι Καλαμποκέλαιο
1 φλυτζάνι Βιτάμ
Μαγιά
Φέτα (ανάλογα το γούστο μας)
Αλεύρι (όσο πάρει)

Εκτέλεση
 Ζυμώνουμε όλα τα υλικά και στρώνουμε το μίγμα σε ένα λαδωμένο ταψί.
Την ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.

3
Τι θα φάμε / Λουκάνικα με πατάτες στο χαρτί
« στις: 12 Σεπτεμβρίου, 2008, 05:03:27 πμ »
Λουκάνικα με πατάτες στο χαρτί

Υλικά
600 γρ. πατατες
300 γρ. λουκάνικο χωριάτικο
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 κουτ. της σούπας μαϊντανό
δεντρολίβανο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλ. του τσαγιού κρασί λευκό αρετσίνωτο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζετε τις πατάτες και το κρεμμύδι και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Βάζετε τα λουκάνικα και τις πατάτες σε μια λεκάνη, μαζί με τα αρωματικά χόρτα και το σκόρδο. Κόβετε ένα μεγάλο διπλό φύλλο αντικολλητικό χαρτί και βάζετε στο κέντρο του τα λουκάνικα, κομμένα σε χοντρά κομμάτια, τις πατάτες και το κρεμμύδι. Ραντίζετε με το κρασί και αλατοπιπερώνετε. Κλείνετε το πακέτο, αφήνοντας ένα μικρό άνοιγμα, για να φεύγει ο ατμός. Ψήνετε 30\' σε προθερμασμένο φούρνο στου 200 βαθμούς Κελσίου. Σερβίρετε το φαγητό αμέσως μόλις ψηθεί, μέσα στο χαρτί, το οποίο τοποθετείτε σε πήλινη πιατέλα, τσαλακώνοντας τις άκρες του, καθώς το ανοίγετε.

4
Τι θα φάμε / Κόκκινες τηγανητές ντομάτες
« στις: 12 Σεπτεμβρίου, 2008, 04:57:07 πμ »
Κόκκινες τηγανητές ντομάτες

Υλικά
1 κιλό ντομάτες (λίγο άγουρες)
2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
Μερικές ελιές κομμένες σε φέτες
Αλάτι
Αλεύρι
Λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Τηγανίζουμε τις πιπεριές και τις αφήνουμε σε μια πιατέλα. Πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες, τις αλατίζουμε, τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και από τις δυο πλευρές.
Βάζουμε τις ντομάτες σε μια πιατέλα και από πάνω ρίχνουμε τις πιπεριές και τις ελιές.

5
Ημερολόγιο καθημερινότητας / Απορία!!!!
« στις: 12 Σεπτεμβρίου, 2008, 04:50:23 πμ »
Παράθεση από: staboz
Βασικά λάβε υπόψη σου ότι έχεις πέσει σε άσχετους με τη μαγειρική. Οι δε κυρίες του Φόρουμ ακόμα είναι μικρές και φαίνεται δεν έχουν πιάσει ακόμα κουτάλα στα χέρια τους. Οπότε μην περιμένεις πολλά πράγματα. Ο μόνος που ασχολείται επιστημονικά με τη μαγειρική εδώ είναι ο ιδρυτής του Φόρουμ, ο λεγόμενος Ρωμιός, ο οποίος όμως έχει καιρό να φανεί, λόγω και της πρόσφατης αναχώρησης του πατέρα του
(δες εδώ: http://www.punbb-hosting.com/forums/romios/viewtopic.php?pid=8332#p8332)
Μην απογοητεύεσαι. Άλλωστε η Ανδριάνα, με τα χέρια βέβαια της μαννούλας της, ήδη δοκίμασε τις ωραίες συνταγούλες σου και έμεινε και ενθουσιασμένη!
Αν θέλεις στην ενότητα Στίγμα μελών (http://www.punbb-hosting.com/forums/romios/viewforum.php?id=20), πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου. Εγώ ήθελα να γράψω κάτι αλλά δεν καταλάβαινα το γένος: man or woman?
Όσο για τον βασιλικό του Σταυρού, τον βάζουμε στο εικονοστάσι μας. Υπάρχουν όμως νοικοκυρές που με τον βασιλικό του Σταυρού με προσευχή και νηστεία ζυμώνουν ψωμί χωρίς προζύμι και ο βασιλικός το φουσκώνει.
Είχα μια θεία, τη θεία Μαρία, πολύ βασανισμένη στη ζωή (ο άνδρας της από 35 χρονών και για 35 χρόνια κατάκοιτος), αδελφή της μάννας μου, που το έκανε αυτό και το ψωμί εκείνο ήταν ουράνιος άρτος! Μοσχοβολούσε έτσι όπως είναι αδύνατον να φανταστείτε - υπέροχα! Στο χωριό μας το ψωμί αυτό το λέγανε Σισμίτικο. Δεν ξέρω όμως από πού προέρχεται η λέξη.
Πολύ καλά τα λόγια σου!Σ΄ευχαριστώ!Δες λοιπόν.Τον βασιλικό στις 14.9 τον παίρνουμε και βέβαια (έχεις δίκο σ΄αυτό)
τον βάζουμε στο εικονοστάσι να  μαραθεί.Αν όμως κάποιες νοικοκυρές και δη χριστιανές που φτιάχνουν πρόσφορο
πρέπει: Μόλις πάρουμε το βασιλικό πριν αχίσει να μαραίνεται,ζεσταίνουμε λίγο νερό  και σταυρώνουμε 3 φορές(το νερό) βουτώντας το βασιλικό μέσα και λέγοντας συγχρόνως \"Σώσον Κύριε τον λαόν Σου\" και το \"Ο Υψωθείς εν τω Σταυρώ εκουσίως\".Αφαιρούμε το βασιλικό και ρίχνουμε λιγο σκληρό αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος χυλός.Σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος.Το πρωι το \"αναπιάνουμε\" πάλι και το απόγευμα πάλι.Συνολικά 3 φορές.Αυτά  για την παρασκευή νέου προζυμιού για πρόσφορα.Τώρα αν έχουμε κρατήσει κάποιο άλλο προζ.για πρόσφορο(που θα πρέπει το αλεύρι αυτού του προζυμιού να το έχει διαβάσει ο παππάς (ως συνήθως στις 12.8
ημέρα Ευχελαίου)τότε με τον ίδιο τρόπο χρήσης του βασιλικού της 14.9 \"αναπιάνουμε\" το προζύμι που πιθανόν έχουμε κρατήσει.Αυτά φίλοι μου και Ο Θεός μαζί σας.Σας ευχαριστώ και σας ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα με τη φλυαρία μου περί βασιλικού και προζυμιού.Να΄στε όλοι καλά!

6
Τι θα φάμε / Πατατόπιττα
« στις: 11 Σεπτεμβρίου, 2008, 07:50:11 πμ »
Παράθεση από: adriana
Heaven, πολύ καλή η πατατόπιτα! Μόλις έφαγα ένα κομμάτι και ξεκινάω δουλειά. Ζήτησα απο την μητέρα μου να την φτιάξει αλλά στόχος την άλλη φορά να το επιχειρήσω η ίδια. Πολύ καλές οι συνταγές και καθόλου δύσκολες. Αλήθεια, εσύ τα καταφέρνεις στην μαγειρική;
Τα καταφέρνω καταπληκτικά,απ΄ότι οι άλλοι λένε!!!!!Θα δημοσιεύσω και αποκλειστικά δικές μου συνταγές.Σ΄ευχαριστώ που έγραψες δυό  λόγια!

7
Ημερολόγιο καθημερινότητας / Απορία!!!!
« στις: 10 Σεπτεμβρίου, 2008, 02:55:47 μμ »
Χριστιανοί κι αδέλφια τόσο βαρύ και απαγορευμένο είναι ένα:thankyou:

Και κάτι ακόμα...Μια ερώτηση! Μεθαύριο 14.9 Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού τον βασιλικό που θα πάρουμε από την εκκλησία (από τα χέρια του παππά και μόνο και όχι από τον δίσκο,τον επίτροπο ή την γειτόνισσα)τι τον κάνουμε?

8
Τι θα φάμε / Λαδόπιτα Λευκαδίτικη (Νηστίσιμο)
« στις: 10 Σεπτεμβρίου, 2008, 02:43:50 πμ »
Λαδόπιτα Λευκαδίτικη (Νηστίσιμο)

Υλικά
8 ποτήρια του νερού νερό
7 ποτήρια του νερού λάδι
4 ποτήρια του νερού ζάχαρη
σουσάμι
κανέλα
Αλεύρι μαλακό (άσπρο)καλής ποιότητας,όσο χρειαστεί (περίπου 2 κιλά)
λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα
 
Εκτέλεση
Βάζουμε όλο το λάδι σε μια κατσαρόλα στην φωτιά να κάψει. Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε συνέχεια, με την ξύλινη κουτάλα μας, μέχρι να πάρει ξανθοκόκκινο χρώμα. Σε άλλη κατσαρόλα έχουμε βάλει το νερό με τη ζάχαρη να βράζει κι έχουμε έτοιμο το σιρόπι ζεστό. Σιγά σιγά με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε το σιρόπι μέσα στην άλλη κατσαρόλα που έχουμε τη ζύμη της πίτας. Ανακατεύουμε συνεχώς. Προσθέτουμε σουσάμι και κανέλα. Η ζύμη μας πρέπει να είναι ομοιόμορφη και μαλακή. Να μην είναι ούτε πολύ σφιχτή ούτε μαλακή και να έχει ελαφρώς σκούρο χρώμα, δείγμα του ότι το αλεύρι έχει ψηθεί καλά. Στρώνουμε το υλικό στο ταψί μας, αφού το πασπαλίσουμε με σουσάμι και φροντίζουμε η απλωμένη ζύμη να μην είναι ούτε πολύ λεπτή ούτε πολύ παχιά. Στρώνουμε λαδόκολλα από πάνω και πατάμε να την στρώσουμε για να είναι ευπαρουσίαστη. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, κανέλα και λίγη ζάχαρη. Κόβουμε την πίτα μέχρι κάτω σε ρόμβους και σε κάθε ρόμβο βάζουμε ένα ασπρισμένο αμύγδαλο. Την ψήνουμε σε 200 βαθμούς Κελσίου περίπου μια ώρα. Με το μαχαίρι δοκιμάζουμε τη ζύμη αν κολλάει και όταν δεν κολλάει σημαίνει ότι η πίτα είναι έτοιμη. Τη βγάζουμε από το φούρνο.
Η λαδόπιτα γίνεται επίσης και με μέλι στη θέση της ζάχαρης. Η συνταγή είναι απλή και με αγνά και φθηνά υλικά. Διατηρείται πολύ καιρό χωρίς να χρειάζεται ψυγείο.

9
Τι θα φάμε / Αρτοι για αρτοκλασία και όχι μόνο
« στις: 10 Σεπτεμβρίου, 2008, 02:39:13 πμ »
ΑΡΤΟΣ ΓΙΑ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ

Υλικά

  3 κούπες αλεύρι
  1/4 κουταλάκι αλάτι
  25 γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή
  1/4 κούπας ζάχαρη
  1/2 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη (σε σκόνη)
  1/2 κούπα γάλα χλιαρό
  1/4 κούπας βούτυρο σε κομματάκια
  1 αυγό
Εκτέλεση
Διαλύστε τη μαγιά στο μισό χλιαρό νερό και προσθέστε 2 - 3 κουταλιές αλεύρι. Ανακατέψτε το μίγμα μ\' ένα κουτάλι κι αφήστε το να σταθεί 10\' περίπου, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο και να κάνει φούσκες. Βάλτε σε μια λεκάνη το αλεύρι, ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίξτε μέσα το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το λάδι, το αυγό, τη μαγιά, το υπόλοιπο νερό και το γάλα. Ζυμώστε, παίρνοντας λίγο, λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να ενσωματωθεί όλα σε μια ζύμη απαλή κι ελαστική. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε κι άλλο χλιαρό νερό. Ζυμώστε 5\' - 10\', σκεπάστε την κι αφήστε τη σε ζεστό, υγρό μέρος 1 1/2 - 2 ώρες, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο. Χωρίστε τη ζύμη σε 5 μέρη και πλάστε στρογγυλά καρβελάκια. Βάλτε τα σε ταψάκια, σκεπάστε τα κι αφήστε τα ζεστό, υγρό μέρος 1 ώρα περίπου, να διπλασιασθούν σε όγκο. Χαράξτε την επιφάνεια μ\' ένα ξυράφι, σχηματίζοντας ένα σταυρό. Αλείψτε τη με ασπράδι αυγού ή γάλα και πασπαλίστε τη με σουσάμι. Ψήστε στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 20\' περίπου. Όταν τα βγάλετε από το φούρνο, αφήστε τα επάνω σε σχάρα, να κρυώσουν λίγο και πασπαλίστε τα με λίγη ζάχαρη άχνη.

Άρτος δίχως λάδι

Υλικά
1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
Λίγο γλυκάνισο (προαιρετικά)


Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε μιά λεκάνη 1 φλυτζ. χλιαρό νερό καί λυώνουμε τήν μαγιά.
Στήν συνέχεια προσθέτουμε αλεύρι να γίνει ένας πηχτός χυλός, τον σκεπάζουμε κι άφήνουμε σε ζεστό μέρος νά φουσκώσει. - Αφού φουσκώσει βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το αλεύρι και το ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε και το γλυκάνισο.
Ψήνουμε περίπου για 1 ώρα στους 180 C.

10
Τι θα φάμε / Λεμονόπιτα
« στις: 10 Σεπτεμβρίου, 2008, 02:28:17 πμ »
Λεμονόπιτα

Υλικά
Για την Κρέμα
½ φλυτζάνι Νερό
½ φλυτζάνι Ζάχαρη
3 κουταλιές σούπας Κορν φλάου
1 κουταλιά Βιτάμ
1 Αυγό (κρόκος)
3 Λεμόνια (ζουμί)

Για το παντεσπάνι
4 Αυγά
2 φλυτζάνια Ζάχαρη
2 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
8 κουταλιές σούπας Νερό
½ Ποτηράκι Κονιάκ

Εκτέλεση

Για την κρέμα
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε το μίγμα ώστε να γίνει κρέμα χωρίς σβώλους, το αφήνουμε να κρυώσει.

Για το παντεσπάνι
 Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα ενιαίο μίγμα, το στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί, το ψήνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Το χωρίζουμε οριζόντια σε 2 κομμάτια και ανάμεσα στρώνουμε την κρέμα και τα ενώνουμε.
Από πάνω το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

11
Τι θα φάμε / Πατατόπιττα
« στις: 10 Σεπτεμβρίου, 2008, 02:22:31 πμ »
Πατατόπιττα


Υλικά
1 πακέτο φύλλο σφολιάτα ή κουρού
1 κιλό καθαρισμένες πατάτες
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 κουταλιά αλάτι
Λίγο πιπέρι
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο

Εκτέλεση
Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Προσθέτουμε το πράσο, το αλάτι, το πιπέρι, το αλεύρι, το λάδι και τα μυρωδικά. - Τα ανακατεύουμε όλα καλά.
Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί το ένα φύλλο, ρίχνουμε τη γέμιση και από πάνω στρώνουμε το άλλο φύλλο.  Λαδώνουμε και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

12
Εικόνες - Φωτογραφίες / Αγ. Γεράσιμος Κεφαλληνίας
« στις: 10 Σεπτεμβρίου, 2008, 02:17:24 πμ »
ΑΓ.ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ  ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ


13
Εικόνες - Φωτογραφίες / Oι Απόστολοι Πέτρος & Παύλος
« στις: 10 Σεπτεμβρίου, 2008, 02:14:32 πμ »
Oι Απόστολοι Πέτρος & Παύλος


14
Εικόνες - Φωτογραφίες / Ιερό Μαντήλιο
« στις: 07 Σεπτεμβρίου, 2008, 12:57:04 πμ »
Ιερό Μαντήλιο


15
Εικόνες - Φωτογραφίες / Αρχάγελλοι Μιχαήλ & Γαβριήλ
« στις: 04 Σεπτεμβρίου, 2008, 01:47:21 πμ »
Αρχάγελλοι Μιχαήλ & Γαβριήλ




16
Εικόνες - Φωτογραφίες / Ωρες Σταύρωσης
« στις: 04 Σεπτεμβρίου, 2008, 01:40:20 πμ »
Ωρες Σταύρωσης



Η Σταύρωση


17
Εικόνες - Φωτογραφίες / Ακρα Ταπείνωσις
« στις: 04 Σεπτεμβρίου, 2008, 01:25:22 πμ »
Ακρα Ταπείνωσις


18
Τι θα φάμε / Βολιώτικη νοστιμιά στο πήλινο
« στις: 04 Σεπτεμβρίου, 2008, 12:52:03 πμ »
Βολιώτικη νοστιμιά στο πήλινο
Υλικά
•2 θηλιές λουκάνικο χωριάτικο
•3-4 πιπεριές πράσινες
•2 πιπεριές κόκκινες
•1 μελιτζάνα φλάσκα
•Αλάτι
•Πιπέρι
•1 κουτάκι κονκασέ
•1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
•Μισό ποτηράκι κρασί κόκκινο
•1 κούπα τυρί Regato τριμμένο

Εκτέλεση

Κόβουμε το λουκάνικο σε μέτριες φέτες.
Καθαρίζουμε και τηγανίζουμε τις πιπεριές και την μελιτζάνα (ξεχωριστά το κάθε είδος) και στο τέλος το λουκάνικο. Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και μετά προσθέτουμε το κρασί και το κονκασέ.Μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε τα τηγανισμένα υλικά και τα αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις γίνει η σάλτσα βάζουμε όλα τα υλικά, σ\'ένα μεγάλο πήλινο φούρνου και προσθέτουμε το regato να καλύψει το πήλινο. Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180° C και σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό

19
Τι θα φάμε / Mπιφτέκια με λαχανικά
« στις: 04 Σεπτεμβρίου, 2008, 12:45:29 πμ »
Mπιφτέκια με λαχανικά

Υλικά
•1/2 κιλό κιμάς
•100 γρ. ντομάτες (1 μεγάλη)
•100 γρ. καρότα (2-3 μέτρια)
•1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•4 φρυγανιές σικάλεως (μουσκεμένες σε νερό)
•1/2 κουταλάκι μπεικιν παουντερ
•Μαϊντανός
•Αλάτι
•Πιπέρι
•Ρίγανη
•1 κουταλιά ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Τρίβουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και την ντομάτα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το μαϊντανό, τις φρυγανιές (αφού τις στύψουμε καλά) και τέλος τον κιμά.
.Ζυμώνουμε καλά το μείγμα και πλάθουμε 6 μπιφτέκια.
Τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να \"πιουν όλο το νερό τους\", το οποίο προέρχεται από τα λαχανικά που έχουμε προσθέσει.

20
Τι θα φάμε / Μπακαλιάρος με πράσα
« στις: 26 Αυγούστου, 2008, 07:54:52 πμ »
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ  ΜΕ ΠΡΑΣΑ

ΥΛΙΚΑ
. 600 γρ.φιλέτο μπακαλιάρου(ξαλμυρισμένος και κομ.σε κομμάτια)
. ½  λίτρο νερό
. 1 κλαράκι σέλερι
. 1 καρότο
. 1 κρεμμύδι
. 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
. 2 κουτ.σούπας βούτυρο
. αλάτι
. πιπέρι
.σάλτσα Μορνέ(με 40 γρ.βούτυρο,40 γρ.αλεύρι,1/2 λίτρο χλιαρό γάλα,100γρ.τυρί τριμμένο,1/4 κουτ.σούπας Ντιζόν,αλάτι,πιπέρι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε με το νερό τα λαχανικά για 15΄.Ρίχνουμε το μπακαλιάρο και τον βράζουμε μαζί με τα λαχανικά.Βγάζουμε το μπακαλιάρο από την κατσαρόλα,τον στραγγίζουμε και τον διατηρούμε ζεστό.Ετοιμάζουμε τη σάλτσα.Ζεσταίνουμε το βούτυρο και διαλύουμε μέσα το αλεύρι,ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινο κουτάλι.Ρίχνουμε μέσα το χλιαρό γάλα και το αναμειγνύουμε μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα.Προσθέτουμε τη μουστάρδα και ελέγχουμε για αλατοπίπερο.Κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά,ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε γρήγορα για να λιώσει το τυρί χωρίς να σβολιάσει.Βράζουμε τα πράσα και τα στραγγίζουμε καλά.Ζεσταίνουμε το βούτρο και σοτάρουμε τα πράσα.Τα αλατίζουμε και τα τοποθετούμε κυκλικά στην πιατέλα.Τοποθετούμε τις μερίδες του μπακαλιάρου στη μέση και από πάνω σερβίρουμε τη σάλτσα.

21
Τι θα φάμε / Καλαμαροσαλάτα
« στις: 26 Αυγούστου, 2008, 07:52:12 πμ »
Καλαμαροσαλάτα

Υλικά:

½ ποτήρι ελαιόλαδο
¼ ποτήρι ξύδι από κόκκινο κρασί
2 σκελίδες σκόρδο, λειωμένες
1 ποτήρι ξηρό, λευκό κρασί
1 ποτήρι νερό
500 γρ. Καλαμάρια, καθαρισμένα και κομμένες σε ροδέλες και πλοκάμια
1 κούπα ψιλοκομμένο σέλερι
½ ματσάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο κόλιανδρο
1 πράσινη στρογγυλή πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κόκκινη στρογγυλή πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κίτρινη στρογγυλή πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κούπα ψιλοκομμένο αγγούρι
1 ματσάκι φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κούπα βρασμένη και ψιλοκομμένη γλυκοπατάτα
1 καυτερή πιπεριά jalapeno, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε το ελαιόλαδο, το ξύδι από κόκκινο κρασί και το σκόρδο. Σε ένα μεσαίου μεγέθους κατσαρολάκι βράστε ελαφρά το νερό με το λευκό κρασί, ρίξτε μέσα το καλαμάρι και μαγειρέψτε το μέχρι να πάρει χρώμα για 2 λεπτά. Έπειτα στραγγίξτε το καλαμάρι και αφήστε το να κρυώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμείξτε όλα τα υπόλοιπα υλικά (το σέλερι, τον κόλιανδρο, τις πιπεριές, το αγγούρι, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, την γλυκοπατάτα και την πιπεριά jalapeno). Τοποθετήστε από πάνω το καλαμάρι και το dressing από ελαιόλαδο που φτιάξατε στην αρχή και βάλτε τη σαλάτα στο ψυγείο. Είναι έτοιμη και ο καθένας μπορεί να προσθέσει όσο αλάτι ή και πιπέρι επιθυμεί.

22
Τι θα φάμε / Σταφιδόπιτα (Νηστίσιμο)
« στις: 26 Αυγούστου, 2008, 07:49:41 πμ »
Σταφιδόπιτα

Υλικά
•1/2 κιλό φύλλα
•1/2 κιλό φρυγανιά τριμμένη
•1 κουταλιά κανέλα
•3/4 της κούπα ζάχαρη
•1/2 κιλό σταφίδες
•1/2 κιλό λάδι
•Λίγο αλάτι

Εκτέλεση:
1.Σε μία λεκάνη βάζουμε τις σταφίδες, την φρυγανιά, την ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι και ανακατεύουμε.
2.Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε ένα φύλλο, το λαδώνουμε, βάζουμε λίγο από το μίγμα μας και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο.
3.Σκεπάζουμε την πίτα μας με δύο φύλλα, την πασπαλίζουμε με λάδι και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου (μέχρι να ροδίσει).

23
Τι θα φάμε / Χορτόπιτα ανοιχτή
« στις: 26 Αυγούστου, 2008, 07:47:06 πμ »
ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ

Υλικά:
•2 φύλλα σφολιάτα (έτοιμη ή σπιτική)
•1 κιλό χόρτα διάφορα (σέσκουλα, σπανάκι, καυκαλήθρες, ζοχούς)
•άνηθο
•μαϊντανό
•1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα
•2 αυγά
•1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
•400 γρ. φέτα και ανθότυρο κομματιασμένο
•1/2 φλιτζάνι του τσαγιού καλαμποκάλευρο
•αλάτι
•πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε τα χορταρικά, τα μυρωδικά και τα κρεμμυδάκια σε μικρά κομμάτια.
2. Τα αλατίζετε, τα στύβετε καλά και τα αφήνετε να στραγγίσουν.
3. Λαδώνετε ελαφρά 2 στρογγυλά ταψιά και τα στρώνετε με τη σφολιάτα.
4. Ανακατεύετε σε λεκάνη τα χορταρικά με το μισό λάδι, τα τυριά, τα αυγά, το αλάτι και το πιπέρι.
5. Μοιράζετε το μείγμα στα ταψιά με τη σφολιάτα.
6. Με το καλαμποκάλευρο, λίγο αλάτι και ανάλογο νερό ετοιμάζετε κουρκούρι (χυλό) που απλώνετε για να σκεπάσετε τα χόρτα.
7. Λαδώνετε τις επιφάνειες και ψήνετε τις πίτες σε μέτριο φούρνο 45\'.
8. Τις σερβίρετε, ζεστές ή κρύες, κομμένες σε κομματάκια.

24
Τι θα φάμε / Μοσχάρι ροσμπίφ
« στις: 26 Αυγούστου, 2008, 07:44:39 πμ »
ΜΟΣΧΑΡΙ ΡΟΣΜΠΙΦ

ΥΛΙΚΑ
. 2 κιλά μοσχάρι(ψαχνό)
. 1 ποτηράκι κρασί λευκό
. 1 κρεμμύδι
. 5-6 σκελίδες σκόρδο
. 1κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
. αλάτι
. πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Δένουμε το κρέας με λευκό σπάγγο,το πλένουμε,το τρυπάμε σε διάφορα μέρη και βάζουμε στις τρύπες από μια σκελίδα σκόρδο,βουτηγμένο στο αλατοπίπερο.Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.Το σοτάρουμε σε βαθιά κατσαρόλα,απ’όλες τις πλευρές.Προσθέτουμε μόλις ροδοκοκκινίσει  το κρεμμύδι, λίγο-λίγο το κρασί, τις ντομάτες,ένα φλυτζάνι νερό ακόμα και το αφήνουμε να σιγοβράσει προσθέτοντας που και που αν χρειάζεται λίγο νερό.Όταν βράσει και μείνει μια πηχτή σάλτσα το βγάζουμε και το σερβίρουμε σε πιατέλα κομμένα κομμάτια και το ραντίζουμε από πάνω με τη σάλτσα του.

25
Τι θα φάμε / Κανελλόνια μεκοτόπουλο και καρύδια
« στις: 26 Αυγούστου, 2008, 07:42:41 πμ »
ΚΑΝΕΛΛΟΝΙΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ & ΚΑΡΥΔΙΑ

ΥΛΙΚΑ
. 300-400 γρ.στήθος κοτόπουλου κομμένο σε κομματάκια
. 150 γρ. τυρί ricotta
. 50 γρ.παρμεζάνα
. 1 καρότο τριμμένο
. 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
. 100 γρ.καρύδια χοντροκομμένα
. ½ ποτήρι λευκό κρασί
. 20 γρ.βούτυρο
. αλάτι
. πιπέρι
. 10-12 κανελλόνια
Για την μπεσαμέλ:
. 750 γρ. γάλα ζεστό
. 50 γρ.βούτυρο
. 50 γρ.αλεύρι
. 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
. 100 γρ.φύλλα παντζαριού χοντροκομμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρουμε το καρότο με το κρεμμύδι .Ρίχνουμε το κοτόπουλο και προσθέτουμε  το αλατοπίπερο.Προσθέτουμε στη συνέχεια το κρασί και το αφήνουμε  να εξατμιστεί.Συμπληρώνουμε τα καρύδια και τα  αφήνουμε για 5΄ στη φωτιά.Χτυπάμε το μίγμα στο μπλέντερ και το αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντάς το με τη ricotta και τη παρμεζάνα.Τη μπεζαμέλ την φτιάχνουμε με το γνωστό τρόπο μόνο που στο τέλος προσθέτουμε τα φύλλα παντζαριού.Γεμίζουμε τα κανελόνια και τα τοποθετούμε σ’ ένα πυρέξ.τα περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και τα ψήνουμε σε 200ο  για 45-50΄περίπου.


. Μπορεί να γίνει και με γαλοπούλα.

Σελίδες: [1] 2